Wat verdien jij? Blog 10-07

Blog:  Ik heb het wel verdiend!

croissant

 

De vakantie!! Heerlijk, het idee van veel tijd voor mezelf en van alles mogen. Ook de tijd die bij uitstek geschikt is om het voor mij ideale eetpatroon te verlaten en alles te eten wat ik lekker vindt. Maar waar ik me helaas niet goed bij voel.

Vroeger, toen ik mij nog niet bewust was van de invloed van voeding op mijn geluk en vitaliteit, ging ik helemaal los tijdens de vakanties. Meestal in Frankrijk… je snapt het al….heerlijk die croissants, pain-au-chocolat, de patisserie, de heerlijk stokbroden met Franse kaasjes en… altijd zo bijzonder daar, de lokale wijntjes. Je slobbert ze op, je weet het zeker, deze wijn is de allerbeste ooit. Dat had ik toch echt wel verdiend he, na een jaar lang heel hard werken en heel veel mensen helpen.

Wat ik toen niet snapte is waarom ik me al tijdens de vakantie steeds minder energiek ging voelen en ik na de vakantie niet goed in mijn vel zat. Het was toch zo mooi en heerlijk geweest?!? Waarom was ik dan zo moe en lusteloos? Geen goede zin in het nieuwe najaarsseizoen van mijn bloeiende praktijk, terwijl dat mijn hart en ziel was!?!

Inmiddels weet ik heel veel meer over voeding, gezondheid, gewichtsbeheersing en levensgeluk. Ik heb daar gedurende vele jaren erg veel studie naar gedaan. En echt…. Dat heeft dus met elkaar te maken, was mijn ontdekking jaren geleden…. Wat je eet en hoe je je voelt. Niet alleen qua energie en fysieke gesteldheid, maar juist en vooral ook in je hoofd.

Ik begon te beseffen dat ik het mezelf waard mag vinden om me goed en energiek te voelen, blij en helder/gefocust in mij hoofd. En dat ik daar mijn eetpatroon op mag aanpassen. Mezelf daarmee niet tekort doe, maar juist voor mezelf opkom. Koolhydraat-arm en gluten beperkt is voor mij het ideale voedingspatroon.

Eerst de struggle om dat voor elkaar te krijgen en vol te houden. Want tja…. Het is toch allemaal zo lekker……. Nu het gemak van me goed, blij helder en gefocust voelen, energie hebben en goed in mijn vel zitten. De keuze is dan nu heel makkelijk te maken.

Vakantie: Ik heb het verdiend toch! Het mag nu wel….

En nu komt de vakantie weer in zicht. Wederom Frankrijk. Heerlijk na een jaar in lockdown te hebben gezeten… Wat kijken we er naar uit. Wat heb ik het verdiend!!

Maar wát heb ik verdiend? Dat ik me na de vakantie slecht voel, moe en uitgeput?  Of verdien ik het dat ik me tijdens en na de vakantie juist opgeladen en prettig voel? Ik kies heel bewust dat laatste.  En dat betekent dus dat ik me niet vol ga proppen met die heerlijke, maar voor mij niet goede koolhydraten en gluten.

Ik ken mezelf goed genoeg om te weten dat als ik een lekker bakkertje zie of een super traiteur, ik ook voor de bijl ga. Daarom heb ik voorzorgsmaatregelen genomen. Ten eerste heb ik capsules DPPIV mee  en ook gluterase, die helpen bij de vertering van gluten. Ten tweede heb ik een schema gemaakt. Ik hou niet van schema’s maar deze gaat mij helpen.

Hier begint het schema:

+ Elke ochtend onze exogene ketonen drinken. Dat voorkomt echt dat ik uitgebreid ga zitten ontbijten met croissantjes en stokbroodjes, zorgt ervoor dat ik geen cravings meer hebben en al direct kan beschikken over energie en focus. etc. Dat scheel al heel veel.

En dan voor de rest van de dagen het volgende schema:

+ Eén dag zonder enige restricties eten wat je wil, ook uit eten in het lokale restaurantjes. Met behulp van DPPIV en gluterase.

+ De volgende dag zelf de lunch bereiden: een eitje, een salade, tonijn, vis of wat dan ook maar

(ketogeen, bij voorkeur dus  zonder koolhydraten of met heel weinig langzame koolhydraten) en het avond eten met een eenvoudige maaltijd zelf bereid, met eventueel wat koolhydraten zoals volkoren pasta, zilvervliesrijst, maar zo min mogelijk.

+ En dan één dag vasten, met daarbij natuurlijk wel de exogene (drink)ketonen en de bottenbouillon.

+ Gedurende alle dagen veel drinken. Dat is vanzelfsprekend. Dat vermindert ook mijn hongergevoel. En lekker veel wandelen, luieren, boeken lezen, stadjes bezoeken etc.etc.

Wat kijk ik nu uit naar deze vakantie en ook al naar de periode erna. Want ik weet zeker dat ik opgeladen, energiek en blij van zin aan het nieuwe werkjaar ga beginnen.

Mijn vraag aan jou is: wat verdien jij? Tijdens de vakantie en erna. En wat ga jij doen om jezelf dat ook echt te gunnen?